İş görüşmesiyle ilgili nasıl geri bildirim alabilirsiniz?

O çok istediğiniz iş görüşmesine çağrıldınız, ama sonrasında işi alamadınız. İşi alamamanızı gerektirecek çok fazla neden olmadığını düşünüyorsunuz. İşte tam da bu nedenle neden işe kabul edilmediğinizi çok merak ediyorsunuz. Size göre geri bildirim almak, gelecek kariyer hayatınızda daha deneyimli ve bilgili olmak adına çok önemli. Peki, bunu usulüne uygun olarak nasıl yapmalısınız? Nelere mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor?

O heyecanla gittiğiniz iş görüşmesinin üzerinden iki hafta geçti. Merakla beklediğiniz cevap birden mail kutunuzda beliriyor: “Üzülerek bildiriyoruz ki söz konusu pozisyon için size olumsuz cevap vermek durumundayız.” Durumu soğukkanlılıkla karşılıyorsunuz. Haliyle bu oldukça normal bir durum. Ama bir soru var ki aklınızdan çıkmıyor: “Peki ama neden?”

Uzmanlara göre İnsan Kaynakları uzmanlarından geri bildirim istemekte hiç bir sorun yok. Hatta görüşmelere ve işveren beklentilerine dair daha net fikir sahibi olmak için bunu yapmak şart. Çünkü geri bildirim beden dili ya da beceriler hakkında gelişim gösterebileceğiniz önemli ipuçları içeriyor.

Kimden, ne zaman ve nasıl geri bildirim istemeliyiz?

Uzmanlara göre geri bildirim isteyebileceğimiz, bize geri dönmesi daha garanti kişiler genellikle iş görüşmesinin ilk aşamasında konuştuğumuz İnsan Kaynakları uzmanları. Bu kişiler pozitif bir iş görüşmesi atmosferi yaratmak sorumluluğuna sahip olduklarından geri bildirim vermeye de daha istekliler. Asıl işe alımı yapan uzman ise daha yoğun olduğundan geri bildirimi ondan istemek pek işe yaramayabilir.

İlk iş olarak, ilk aşamada görüştüğünüz İnsan Kaynakları uzmanına olumsuz cevabı aldıktan hemen sonra bir mail yazabilirsiniz. Maile iş görüşmesi fırsatını elde ettiğiniz için teşekkür ederek başlayabilir ve işi alamadığınız için üzgün olduğunuzu belirterek devam edebilirsiniz. Bunun ardından uygun olduğu bir zamanda kendisinden telefonla 5 dakika geri bildirim rica ettiğinizi belirtebilirsiniz. Bunun sizin kendinizi geliştirmeniz ve kariyer hayatınızda istediğiniz yere gelebilmeniz adına son derece önemli olduğunu ifade etmeyi unutmamalısınız. Telefon, mailden çok daha etkili bir geri bildirim almanızı sağlayacaktır.

Kariyerinin başında olanlar

Eğer kariyerinizin başındaysanız ve uzmanlık gerektirmeyen bir alana başvurduysanız, muhtemelen binlerce kişiden oluşan bir aday havuzunda kaybolmuş olmanız mümkün. Peki böyle bir durumda ne yapmanız lazım? Uzmanlara göre eğer bir aday görüşmede beden dili ve davranışlarıyla olumlu bir izlenim bıraktıysa, İK uzmanı ona geri bildirimde bulunmada daha istekli oluyor. Bu durumda doğrudan neden işe alınmadığımızı sormak yerine, karşımızdaki kişinin bu konudaki görüşünü, deneyimini sormamız daha etkili olacaktır. Karşı tarafa deneyimli ve değerli olduğunu hissettirmek daha detaylı bir geri bildirim elde etmeyi de sağlayabilir. Bu işe en uygun aday olmak için ne yapabilirdim? Başka bir yere benzer bir pozisyon için başvuruda bulunursam görüşmede nelere odaklanmamı tavsiye edersiniz? Bu soruları sorup arkamıza yaslanarak cevapları dinlememiz bize çok şey katabilir. Tek cevabımız ise teşekkür ve takdir olmalı.

Görüşme deneyimi olanlar

Eğer daha önce mülakat deneyimi yaşadıysanız, olumsuz geçen iş görüşmesinin nedenlerine dair az çok fikir sahibi olabilirsiniz. Ama buna rağmen reddedilmek sizin için sürpriz olduysa, bu kez daha spesifik bir geri bildirime ihtiyaç duyarsınız. Uzmanlar, öncelikle pozitif geri bildirim istemenin negatifi almayı çok daha kolay hale getirdiğini belirtiyor. Bunun için benzer soruları farklı şekillerde sormakta fayda var: “Bana nasıl bir geri bildirimde bulunabilirsiniz?”, “Tavsiye edebileceğiniz iş görüşmesi stratejileri var mı?, “Benim deneyebileceğim teknikler var mı?” Bu tür soruları istikrarlı şekilde sormak geri bildirim konuşmasını canlı tutacak ve istediğiniz cevapları almanızı sağlayacaktır.

Eğer sessizlikle karşılaşırsanız…

Bir kaç kere yazmanıza rağmen cevap alamadınız mı? Bazı şirketlerin geri bildirim konusunda katı kuralları ve şirket politikaları olduğunu unutmayın. Bu tür şirketlerde ancak ayrımcılık gibi hukuki konularda açıklama yapılır, kişilere daha genel konularla ilgili geri dönülmez.

Geri bildirim isteğiniz evet, hayır ya da sessizlikle karşılanabilir. Önemli olan mutlaka denemeniz. Unutmamalısınız ki, geri bildirim ancak yapıcı bir iletişim kurulduğunda etkili olacaktır. Asla pes etmeyin ve devam edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir