İş görüşmesine giderken götürmeniz gereken 8 şey

Pek çok aday iş görüşmesine giderken sadece kılık kıyafetine dikkat eder. Ancak iş görüşmesinin çok iyi gitmesine neden olabilecek farklı araçlar da olduğunu unutmamak gerekiyor. İşte bunlardan 8 tanesini sizin için derledik.

Şöyle düşünün: Hayalinizdeki iş için görüşmeye gidiyorsunuzuz. İşe alım yetkilisiyle el sıkışıp görüşme masasına oturuyorsun. Ancak yanınızda ne bir defter-kalem ne CV’nin bir kopyası ne de şirketle ilgili önceden aldığınız önemli notlar var. Yani elleriniz bomboş… İşte bu durum iş görüşmesinin seyrini olumsuz etkiliyor.

İş görüşmesi sırasında hazırlıksız durumda kalmamak için, görüşmeye çağrıldığınız andan itibaren hazırlanmaya başlamalısınız. İş görüşmesinde iyi bir izlenim yaratmak için ihtiyacınız olanları şöyle sıralayabiliriz:

1. Dosya

İş görüşmesine giderken not, belge veya özgeçmişinizin kopyası gibi kağıtları derli toplu taşıyabilmek için öncelikle bir dosya ya da klasöre ihtiyacınız var. Bu, sizin organize ve düzenli bir yapıya sahip olduğunuzu gösterir ki, bu birçok işverenin çalışanlarda aradığı bir özelliktir.

2. Özgeçmişinin kopyaları

İş başvurusunda bulunurken zaten özgeçmişinizi iletmiştiniz. Ancak işe alım yetkilisi ya da işveren, görüşmeye girerken yanında bunun bir çıktısını getirmeyebilir. Bunun sık karşılaşılan bir durum olduğunu unutmayın. İşe alım yetkilileri, işverenler ya da birim yöneticileri genelde son derece meşgul insanlardır. Bu nedenle yanında hemen çıkarıp sunabileceğiniz birkaç kopya CV olması önemli. Birkaç kopya, çünkü kaç kişiyle görüşeceğinizi önceden bilemezsiniz

3. Kartvizit

Özgeçmişiniz iletişim bilgilerini içerebilir ancak küçük, taşıması kolay bir kartvizitin yerini hiçbir şey tutamaz. Bu yüzden yanınızda mutlaka güncel iletişim bilgilerini içeren kartvizitler bulundurun. Bir kartvizit sayesinde fırsatlar kapınzı çalabilir.

4. Portföy/iş örnekleri

Reklamcılık, gazetecilik, grafik tasarım, mimarlık ya da moda gibi yaratıcı bir sektördeyseniz, görüşmeye mutlaka daha önce yaptığınız işlerden oluşan örnekler götürmelisiniz. Bunun yanı sıra bu işlere müşterilerden gelen olumlu geri bildirimleri de ekleyebilirsiniz.

5. Referanslar

Eğer görüşmeniz iyi gider ve işe alım yetkilisi sizi işe almaya karar verirse, sizden yeniden farklı referanslar isteyebilir. Referanslarınızın güncel iletişim bilgilerini içeren bir liste yapıp yanınızda götürmeyi unutmayın.

6. Kalem ve not defteri

Mülakat sırasında not almak birkaç nedenle faydalı olabilir. Birincisi, bu görüşmeyi yapan kişiyi aktif olarak dinlediğinizi gösterir. Dahası iş hakkındaki önemli detayları da unutmanızı önler. Ancak not alırken görüşmeyi gerçekleştiren kişi ile göz temasını uzun süre kaybetmemeye dikkat etmelisiniz.

7. Sorular

İşle gerçekten ilgilendiğinizi göstermek için, şirketin temel değerlerini, pozisyonun gerektirdiklerini ve şirketin kültürünü anladığınızı gösterecek sorular hazırlayın. Bunlar şöyle sorular olabilir:

Şirketiniz başarıyı nasıl tanımlar ve ölçer?
-Bu şirkette ilk 60 günde yapabileceğim en önemli şey nedir?
-İş arkadaşları arasında işbirliğini teşvik etmek için neler yapıyorsunuz?
-Yöneticiler çalışanlara nasıl geri bildirim veriyor?

8. Gülümseme

İş görüşmelerinde pozitif bir etki bırakmak için gülümsemek çok önemli. Bu yüzden yanında gülümsemeni de götürmeyi kesinlikle unutma.

.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir