İş görüşmesinde sunum yapmanın 4 aşaması nedir?

İnsan Kaynakları uzmanları mülakatta sunum yapması gereken adayların özellikle dört aşamayı başarıyla tamamlaması gerektiğini belirtiyor. Sizler için bu dört aşamaya dair önemli noktalarını derledik.

Mülakatta yapılan sunum, kişinin yeteneklerini göstermesi ve kendini karşı tarafa daha iyi bir şekilde ifade etmesi noktasında kilit bir rol oynamakta. Adaylar için brief aldıktan sonra mülakata eksiksiz bir şekilde hazırlanmak son derece ürkütücü ve stresli bir süreç anlamına gelebiliyor. Oysa bazı basit ama kilit aşamaları tamamlamak etkileyici bir sunum yapmanın önünü açıyor. Bunların başında panik yapmamak geliyor. İnsan Kaynakları uzmanları sunumun genellikle adayın yeteneklerinin beğenilmesi durumunda istendiğini, o halde sürece bu özgüvenle başlamak gerektiğini belirtiyor.

İşte mülakat için sunum hazırlarken özen gösterilmesi gereken diğer aşamalar:

Brief iyi okunmalı

Her ne kadar uygulanması çok basit gibi görünse de uzmanlara göre sorunların büyük kısmı adayın kendisinden ne istendiğini tam olarak anlamaması nedeniyle gerçekleşiyor. En sık rastlanan sunum hatalarının başında adayların sunum detaylarını yanlış anlaması ya da önemli bir noktayı dikkatli olmadığı için atlaması geliyor. Daha sürecin başında anlaşılmayan noktaların mutlaka sorulması gerekiyor. Adayın detayları merak etmesi işveren ve İnsan Kaynakları uzmanlarını etkiliyor.

İyi yapılandırılmış olmalı

Uzmanlara göre iyi bir sunum tıpkı iyi bir metin gibi etkili bir başlangıç, ana hatları içeren ve sıkmayan bir gelişme ve yine güçlü bir sondan oluşmalı. İlk izlenimin çok önemli olması nedeniyle sunuma iyi başlamak ne kadar kritikse, sunulan argümanları dağıtmadan, anlatılacakları toparlayarak devam etmek ve eksik bir nokta bırakmadan sonuca varmak da bir o kadar önemli. Karşı tarafın ne beklediğini iyi anlamak sunumun kalitesini artırıyor.

Görsel olmalı

Uzmanlar insan hafızasında metinden çok görselin kaldığından yola çıkarak ilgili görsellerin sık kullanıldığı bir sunum hazırlamanın önemine değiniyor. Aday PowerPoint sunumunda yer alan slaytlardaki metinleri okuyarak ilerliyorsa, çok sıkıcı ve etkisiz bir sunumu da garantilemiş oluyor.

Anahtar noktalar içermeli

Uzmanlar her slaytta bir ana noktaya eğilmenin, bir slayta ortalama bir dakika vermenin, yani 5 dakikalık bir sunumda maksimum 5 slayta yer vermenin de önemine değiniyor. Bir diğer önemli nokta da kapanış slaytının dinleyicilerin aklında kalacak çarpıcı bir bilgiyi veya görseli içermesi. Tüm bunları yaparken sunumun gereksiz uzamaması için adayın gözünün saatte olması da şart.

Pratik pratik pratik

Pek çok konuda olduğu gibi ne kadar çok pratik yapılırsa o kadar başarılı bir sunuma da yaklaşılmış oluyor. Evde birkaç arkadaşa ya da aile üyelerine aynı sunumu yapmak adayın gerçek dinleyicileri karşısına alması nedeniyle heyecanı ve stresi azaltıyor, olası hataların önceden fark edilmesine neden oluyor. Bu noktada dinleyiciden dürüst bir geri bildirim istemek gerekiyor. Eğer stres nedeniyle önemli noktaları unutma korkusu yaşanıyorsa, bu anahtar kelimeleri küçük bir karta yazmak ve yakında bulundurmak önemli. Bu şekilde kağıtların içinde kaybolmak, sunum sırasını şaşırmak da önlenebilir. Uzmanlar son olarak konunun dışına çıkmadan otantik bir sunum yapmanın da önemine değiniyor. Orijinal örnekler bulmak, görseller kullanmak, sunumu ilgi çekici bilgilerle desteklemek son derece önemli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir