Bir görüşmede karşı tarafı nasıl etkileyebilirsiniz?

Bir iş görüşmesinde veya yeni başladığınız bir işte yaptığınız müşteri ziyaretinde kendinizi en kısa sürede karşı tarafa nasıl aktarabilirsiniz? Pazarlama stratejisti Dorie Clark kısa sürede yapılacak buna benzer durumlarda yapılacak kısa sunumlarda ilk kuralın konuşmanın bir tanıtım gibi değil sohbet şeklinde gelişmesi gerektiğini belirtiyor.

Duke Üniversitesi Fuqua School of Business’da iş idaresi profesörü ve pazarlama stratejisti olan Clark’a göre karşı tarafa basitçe kendinizi anlatmak çok önemli. Daha ilk cümlelerde kariyerinle ya da hayatınla ilgili her ayrıntıyı aktarmanıza gerek yok. Tüm ayrıntılar zaten konuşmanın ilerleyen zamanlarında kendini gösterecektir.

İşte Clark’ın bir görüşme sırasında kendinizi en hızlı ve doğru şekilde anlatabilmeniz ve karşı tarafı etkileyebilmeniz için ipuçları:

Her konuşmaya özel bir başlangıç yapın

Tıpkı başvurduğunuz her iş için aynı önyazıyı yazmamanız gerektiği gibi her yeni görüşmede de aynı yöntemle sohbete başlamamalısınız. Bunun için iletişim kurduğunuz kişiyi veya sunum yaptığınız kitleyi iyi tanımalı ve kimlerle sohbeti nasıl derinleştirebileceğinizi düşünmelisiniz. Örneğin finansla ilgili bir kişiyle konuşmaya başlayacaksanız kendi finans tecrübelerinizden veya bugüne kadar yaptığınız finans departmanı ile ilgili çalışmalarından bahsedebilirsiniz.

“Kendinizden bahseder misiniz?” sorusunun yanıtına dikkat

Neredeyse her iş görüşmesinin başlangıcında sorulan “Bana biraz kendinizden bahseder misiniz?” sorusunun yanıtı kısa olmalı. Clark, bu sorunun yanıtını kısa verdikten sonra karşı tarafı tanımaya odaklanmak gerektiğini belirtiyor. Böylece sohbeti derinleştirmek için bir fırsat olabilir.

Öte yandan yanıtlar çok da kısa olmamalı. Clark’a göre karşıdaki kişiyi etkileyebilecek kadar uzun ama görüşmeyi bir monoloğa çevirmeyecek kadar kısa yanıtlar vermelisiniz. Bununla ilgili ideal süre yaklaşık 30 saniye kadar olmalı. 30 saniyeden daha kısa yanıtlar fazla yüzeysel kalabilir. Daha uzun olanlarsa sıkıcı hale gelebilir. Unutmayın amaç karşıdakini susturmak değil. Onun sizinle ilgilenmesini sağlamak.

Görüşme yaptığınız kişi ya da kişilere doğru soruları sormanız da önemli. Onların kişilikleriyle ilgili ne kadar çok şey öğrenirseniz kişisel bir konuşma geliştirmek için de o kadar ipucunuz olur. Böylece onun ilgilendiği konular ve becerilerle ilgili konuşma imkanın artar.

Robot gibi görünmemek önemli

Eğer görüşme öncesi bir senaryo belirler ve görüşme boyunca bu senaryoya bağlı kalmaya çabalarsanız karşıda olumsuz bir etki yaratabilirsiniz. Bu durum sizin senaryoyu takip etmeye çalışan bir robot gibi görünmenize yol açabilir. Bu yüzden elbette bir senaryoya sahip olmalısınız ama robot gibi görünmek yerine bir profesyonel gibi görünmeye gayret etmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir